Omroep MAX: deelnemers mogen altijd contracten laten checken

Deelnemers aan programma's met schilders en andere creatievelingen krijgen altijd de tijd en ruimte om contracten te laten controleren door een jurist of de Kunstenbond. Ook staat Omroep MAX open voor de feedback van de vakorganisatie over de contracten die zijn gebruikt bij programma's als Sterren Op Het Doek of De Nieuwe Vermeer. Dat laat een woordvoerder vrijdag weten na kritiek van de Kunstenbond en een aantal deelnemers van het programma De Nieuwe Vermeer. Zij stellen dat zij nauwelijks vergoeding krijgen en geen credits voor hun werk krijgen.

Omroep MAX beklemtoont dat de twaalf meesterschilders die voor het programma, dat wordt gepresenteerd door Dionne Stax, zijn benaderd betaald hebben gekregen. Om hoeveel geld het gaat, wil de omroep niet zeggen. De klachten komen uit de zogenoemde 'vrije categorie' in het programma, waarvoor iedereen zich in principe kan aanmelden. "De werken van de meesterschilders en de uitgekozen werken van de vrije categorie zijn terug te vinden in ons onlinemuseum", aldus de woordvoerder.

MAX heeft al "een aantal keer" met de Kunstenbond gesproken over de contracten. "Een deelnemersovereenkomst is de eindverantwoordelijkheid van de producent en de omroep, dat is vanuit de Mediawet ook zo geregeld", meldt de woordvoerder. "Waarbij we altijd kijken naar de zorgvuldigheid van het inzetten van publieke middelen. Het staat kandidaten van een programma vrij om een overeenkomst te laten checken door een jurist of, in dit geval, de Kunstenbond."

De Kunstenbond dringt er bij Omroep MAX en de NPO op aan om contracten sowieso voor te leggen aan de organisatie, om problemen, misverstanden en grieven te vermijden. Volgens de vakbond deden commerciële omroepen dit in het verleden ook bij talentenjachten. De Kunstenbond vindt het "volstrekt bizar dat iedereen die aan het programma meewerkt normaal betaald krijgt, behalve de kunstenaars. De cameramensen, de productieleider, de presentator, de omroepdirecteur - iedereen krijgt salaris. Maar de kunstenaars moeten maar belangeloos hun tijd en energie in zo'n programma stoppen."