Omroep ZWART kiest met muziekprogramma voor saamhorigheid

Omroep ZWART debuteert vrijdagavond op televisie met het muziek- en cultuurprogramma Podium ZWART. Het is niet toevallig dat de nieuwe omroep juist daarmee begint. "Wij geloven dat muziek mensen samenbrengt", zegt oprichter en omroepvoorzitter Akwasi tegen het ANP.

"Muziek zorgt voor saamhorigheid. Er is geen land op de wereld waar geen muziek gedraaid wordt. Wij geloven in verschillende werelden in Nederland die we daarmee samen kunnen brengen", vertelt Akwasi. Hij en mede-oprichter Gianni Grot hebben ook allebei een muzikale achtergrond. "Muziek zit in ons dna. Daarom vonden we het belangrijk om daarmee te beginnen."

In het programma, dat vrijdag voor het eerst wordt uitgezonden op NPO 3, is plaats voor gevestigde en nieuwe artiesten in talloze genres. "Er zijn zoveel artiesten die onderbelicht worden; die willen we graag in het zonnetje zetten", legt Akwasi uit. "Of je nu een live band hebt of een spoken word-artiest bent: je hoort erbij en je verdient het om gezien en gehoord te worden."

Crazy

Hoewel er nog geen minuut is uitgezonden, staan artiesten nu al in de rij om mee te doen, gaat Akwasi verder. "We hebben vier afleveringen gedraaid en er is nu al een longlist van artiesten die allemaal heel graag mee willen doen als we doorgaan. Dat is echt crazy", aldus de rapper. "Ik vind het echt bijzonder om te zien dat er nu al zoveel interesse is. Ik hoop dat we aan al die verwachtingen kunnen voldoen."

Zelf is Akwasi heel tevreden met het resultaat. "Ik ben oprecht benieuwd hoe Nederland hier naar gaat kijken", zegt hij. Kijkcijfers vindt de omroepbaas echter niet het belangrijkste. Volgens hem moet ZWART het meer van impact hebben. "Dat is voor ons de sleutel. We hebben het al gedaan door in korte tijd meer dan 50.000 leden te behalen, maar dat telt niet meer. We moeten nu naar de 150.000."

Pilots

Het begin van de tv-programmering markeert volgens hem een nieuw hoofdstuk. "Dat is wat nu telt. Alles daarvoor was leuk, maar dat ligt nu achter ons. Nu moeten we door." Binnenkort komen er dan ook meer programma’s van ZWART aan. "Er liggen nu meerdere titels bij de NPO en we zijn ook pilots aan het maken. We zitten zeker niet stil."

Volgens Akwasi gaat de omroep met volgende programma’s meer de breedte in. "Podium ZWART is iets dat heel dicht bij ons ligt maar we stappen straks ook uit onze comfortzone. We willen niet alleen onze community maar heel Nederland bedienen. Daar doen we het voor."