Omroepen gaan praten over vraag Racismecoördinator over NPO-code

Het College van Omroepen (CvO), het orgaan waarin alle ledenomroepen zich hebben verenigd, buigt zich volgende week over het verzoek van de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme (NCDR) om de journalistieke NPO-code aan te passen. Dat laat een woordvoerder van het CvO vrijdag desgevraagd weten.

Racismecoördinator Rabin Baldewsingh doet de oproep naar aanleiding van het meest recente rapport van de NPO Ombudsman over Ongehoord Nederland. De ombudsman concludeerde eerder deze week dat er op basis van de huidige code niet getoetst kan worden of een item racistisch is of niet.

"De journalistieke code zou een concrete norm moeten hebben over discriminatie en racisme en een sanctionering hiervoor", zegt Baldewsingh. "Dat ontbreekt nu. We constateren hier een hiaat. Werk aan de winkel dus voor de eigen beroepsgroep, ook wat betreft expertiseopbouw op het onderwerp discriminatie en racisme."

In haar rapport van afgelopen week behandelt NPO Ombudsman Margo Smit de honderden klachten die zijn binnengekomen naar aanleiding van een item van Ongehoord Nieuws in september. Hierin was een compilatie te zien van internetfilmpjes van zwarte mensen die zonder enige context witte mensen in elkaar sloegen. Uit onderzoek van Pointer bleek dat in geen van de gevallen sprake was van bewezen racistische motieven, zoals ON! wel claimde. Op basis van de journalistieke code kon de ombudsman niet toetsen of dit item racistisch was.

De ombudsman stelde met klem dat het een vraag kan zijn of de publieke omroep als waarderingsgemeenschap en op grond van de volgens de Mediawet uit te dragen gezamenlijk waarden dergelijke inhoud wenst te faciliteren. De NPO laat vrijdag in een reactie weten dat de journalistieke code onder verantwoordelijkheid van de omroepen valt.