Omroepen: met zorg kennis genomen van bedreigingen NPO-voorzitter

Het College van Omroepen, het adviesorgaan van de gezamenlijke omroepen, heeft "met grote zorg kennisgenomen van het feit dat de voorzitter van de raad van bestuur NPO bedreigingen heeft ontvangen, waardoor zij nu persoonlijk beveiligd moet worden." Dat laat voorzitter Arjan Lock desgevraagd aan het ANP weten. NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang wordt beveiligd vanwege bedreigingen die ze heeft ontvangen, bevestigde de NPO woensdag na berichtgeving van BNR hierover.

"Wij vinden het zeer verontrustend dat deze maatregelen kennelijk nodig zijn", zegt Lock. "De NPO is onze partner en de voorzitter van de NPO is een van ons. De bedreiging van iedereen die werkzaam is binnen de publieke omroep is een bedreiging van ons allemaal. Wij voelen ons, in al onze verscheidenheid, verenigd in onze afkeer van deze zeer ernstige en verwerpelijke situatie."

Bronnen vertelden eerder aan de makers van de podcast Koster en Van Dijk van BNR dat de bedreigingen richting Leeflang komen van sympathisanten van de omroep Ongehoord Nederland (ON). De NPO wil een sanctie opleggen aan ON omdat de omroep volgens de ombudsman de journalistieke code van de NPO heeft geschonden. De NPO-zegsman heeft alleen bevestigd dat Leeflang wordt beveiligd.