Omroepen reageren nog niet inhoudelijk op ON!-rapport Ombudsman

Het College van Omroepen, het overlegorgaan waarin alle Hilversumse omroepen verenigd zijn, laat woensdag in een reactie op het tweede rapport van de Ombudsman over Ongehoord Nederland weten "af te wachten hoe de diverse bezwaarprocedures tussen ON! en NPO verder verlopen". Dat laat een woordvoerder woensdag weten. Een inhoudelijke reactie volgt mogelijk later, stelt hij.

De omroepen kunnen ook geen antwoord geven op de vraag of er in de Journalistieke Code van de NPO een aanpassing moet worden gedaan als het om racistische en discriminerende inhoud gaat. De Ombudsman kreeg vele honderden klachten over een uitzending van Ongehoord Nieuws, het opinieprogramma van ON!, na een item waarin zonder enige context een reeks internetfilmpjes werd vertoond van mensen van kleur die witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn stelde dat de zwarte daders allemaal een racistisch motief hadden. Maar uit onderzoek van Pointer is gebleken dat hier geen enkel bewijs voor is.

De Journalistieke Code van de NPO biedt echter geen kader om te toetsen of dit item racistisch en discriminerend is, constateert de Ombudsman. Zij stelt dat het een vraag kan zijn of de publieke omroep als waarderingsgemeenschap en op grond van de volgens de Mediawet uit te dragen gezamenlijke waarden dergelijke inhoud wenst te faciliteren. Maar dit is niet iets waar de Ombudsman op toeziet.

De ledenomroepen zegden eind september de samenwerking met Ongehoord Nederland op omdat ON! volgens de collega's "in onze ogen geen journalistiek bedrijft, maar haar programmering gebruikt om standpunten en meningen naar voren te brengen die niet journalistiek zijn onderbouwd. Het genreoverleg van de NPO is een plek waar de hoofden journalistiek met elkaar het vak verkennen en elkaar scherp houden, maar dit kan alleen als alle deelnemers dezelfde journalistieke grondbeginselen delen, zoals hoor en wederhoor en waarheidsvinding".