Omstreden treffer Mazraoui helpt Ajax langs PSV en terug aan kop

EINDHOVEN (ANP) - Ajax heeft in de Eredivisie de koppositie terugveroverd op PSV. De Amsterdammers wonnen het onderlinge duel in Eindhoven met 2-1. Na twintig speelronden heeft Ajax 2 punten meer dan PSV, dat zicht had op een punt en zich beklaagde over de winnende treffer van Noussair Mazraoui.

De verdediger schoot de bal in de 74e minuut van afstand fraai achter doelman Joël Drommel. Bij het begin van die aanval leek Daley Blind de bal over de zijlijn te hebben gespeeld. De grensrechter oordeelde van niet. Waar iedereen er vanuit ging dat de videoscheidsrechter het doelpunt af zou keuren, was ook hij er niet voldoende van overtuigd dat de bal in z'n geheel over de lijn was. De treffer deed denken aan Real Madrid - Ajax in de Champions League in maart 2019, toen Dusan Tadic scoorde nadat juist Mazraoui de bal net binnen had weten te houden. Ook toen had het er van weg dat de bal over de lijn was geweest.

Het doelpunt van Mazraoui bracht het duel pas laat tot leven. Vooral de eerste helft verliep lange tijd vrij saai en zonder hoogtepunten. Ajax lukte het in de beginfase niet een overtalsituatie te creëren, PSV speelde gedisciplineerd en vanuit een gesloten organisatie. Joey Veerman loste na een kwartier het eerste schot op doel, maar daar had keeper Remko Pasveer geen moeite mee. Aan de andere kant was Steven Berghuis dicht bij een doelpunt. Een indraaiende vrije trap van de middenvelder ging in de 27e minuut aan iedereen voorbij en kwam via de vingertoppen van Drommel op de lat.

Openingstreffer

De openingstreffer viel niet veel later alsnog. Tadic legde de bal in de 34e minuut op het hoofd van Brian Brobbey, die raak kopte: 0-1. Het was de laatste actie van de aanvaller, die even voor dat doelpunt hard in aanraking kwam met Armando Obispo. Danilo verving Brobbey, die vorige week bij FC Utrecht (0-3) bij zijn twee doelpunten ook al twee keer de assist van Tadic kreeg.

Na rust was het duel een stuk vermakelijker. PSV nam meer risico en kwam al gauw langszij. Na balverlies van Jurriën Timber, in duel met Cody Gakpo, bezorgde Veerman de bal bij Mario Götze. De Duitser draaide weg bij Edson Álvarez en schoot laag in de hoek raak: 1-1. Götze leek Doan 5 minuten na de gelijkmaker met een fraaie voetbeweging op weg te sturen voor de 2-1, maar Timber kon nog ingrijpen.

Het duel lag meer en meer open. Toch leek de wedstrijd, net als vorig seizoen (1-1), geen winnaar te krijgen. Mazraoui bepaalde een kwartier voor tijd toch anders, tot onbegrip en woede van de PSV'ers.