OMT adviseert om het onderwijs open te houden

DEN HAAG (ANP) - Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om het onderwijs open te houden, van basisschool tot en met universiteit. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS. Het kabinet heeft het OMT om spoedadvies gevraagd omdat het aantal ziekenhuisopnamen blijft stijgen.

Binnen het demissionaire kabinet wordt donderdag overlegd over het corona-advies. In de middag is er ook nog een Catshuisoverleg over de corona-aanpak. Vrijdag zal in de ministerraad uiteindelijk het besluit vallen. "Alles ligt op tafel", is te horen in kabinetskringen. Aan het begin van de avond is er dan weer een persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

In een advies begin deze week aan het kabinet liet het OMT weten strengere regels voor het onderwijs het liefst te willen "vermijden". Maar er zouden mogelijk wel aanvullende maatregelen op scholen nodig zijn. Het aantal coronabesmettingen op scholen loopt de laatste tijd flink op. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat het schadelijk is voor kinderen als ze niet naar school gaan.

Het aantal besmettingen ligt al dagen boven de 20.000. De situatie is "somber en zorgelijk", zei De Jonge woensdag. Hij zei maandag nog dat er deze week een kentering in de cijfers moest komen omdat anders nieuwe maatregelen niet te vermijden zouden zijn. "Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed", aldus De Jonge.