Omvallen Britse energieleveranciers treft 1,5 miljoen huishoudens

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Meer dan 1,5 miljoen Britse huishoudens hebben inmiddels een andere energieleverancier moeten zoeken. Woensdag gingen weer twee kleinere Britse energiebedrijven failliet door de hoge prijzen van energie en gas. Daarmee komt het totaal sinds begin augustus op zeven. Avro Energy, dat woensdag failliet ging, had alleen al bijna 600.000 klanten.

De sterk stijgende energieprijzen zorgen voor problemen op de Britse energiemarkt. Het is mogelijk dat nog meer bedrijven de huidige situatie niet overleven. "Als je dacht dat je energie kon inkopen voor 50 pence en in plaats daarvan betaal je 150 pence, dan krijgen je financiën een enorme klap", legt energieconsultant Niall Trimble uit.

In het Verenigd Koninkrijk is geregeld dat andere energiebedrijven de klanten van failliete branchegenoten overnemen. De overheid stelt daarbij een maximum in voor de verhoging die dat de klanten mag opleveren. Omdat ook de grote energiebedrijven last hebben van de hoge inkoopprijzen is het niet interessant om klanten over te nemen. De overheid is bereid energiebedrijven leningen aan te bieden om de extra kosten voor het overnemen van klanten mogelijk te maken.

Dinsdag werd al bekend dat verschillende kleinere Britse energiebedrijven geen nieuwe klanten meer aannemen. De bedrijven bieden lagere prijzen aan klanten dan ze zelf moeten betalen en daarom is het niet rendabel. Ook hebben kleinere bedrijven minder financiële reserves om deze tegenvallers op te vangen.

Er was op dinsdag ook een crisisoverleg tussen de Britse overheid en kleine energiebedrijven. Tegen het einde van de middag gaven vijf daarvan aan dat ze geen aanvragen meer in behandeling nemen. Ook eiste de Britse toezichthouder dat vijf energiebedrijfjes achterstallige heffingen aan de overheid moesten betalen en kregen drie andere een vermaning omdat ze niet genoeg onderpand hadden gegeven om de benodigde energie in te kopen.