Ondermijningsteam MIT krijgt kleinere rol en nieuwe naam

DEN HAAG (ANP) - Het omstreden Multidisciplinaire Interventieteam (MIT) waarin politie, justitie en andere organisaties de georganiseerde misdaad moesten bestrijden, krijgt andere taken en een nieuwe naam. De opvolger moet zich vooral richten op de informatievoorziening en de daadwerkelijke interventies overlaten aan de verantwoordelijke diensten, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Kamer.

Het MIT werd bekritiseerd vanuit de betrokken diensten en de wetenschap omdat het ertoe zou leiden dat de verschillende organisaties die zich bezighouden met ondermijning en misdaadbestrijding elkaar voor de voeten lopen. De politie heeft er zorgen over geuit en criminoloog Cyrille Fijnaut sprak van "het domste plan in de geschiedenis van de Nederlandse politie".

Het nieuwe team gaat de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) heten. Nog altijd zijn de politie, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, douane, FIOD en het Openbaar Ministerie betrokken. De NSOC moet zich vooral gaan bezighouden met informatiedeling. Ook moet het "nieuwe methoden" ontwikkelen om de ondermijnende criminaliteit te bestrijden.