Onderzoek: gouverneur Cuomo van New York viel vrouwen lastig

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, heeft jarenlang vrouwen seksueel lastiggevallen. Die conclusie wordt getrokken in een onderzoek in opdracht van minister van Justitie Letitia James van de staat New York. Zij concludeert dat Cuomo tal van wetten heeft overtreden.

James stelde in maart een onderzoek in naar de 63-jarige Cuomo, die door vrouwen, vooral oud-medewerkers, is beticht van betastingen en andere ongewenste intimiteiten. De Democratische politicus ontkende en weigerde toen ondanks vele oproepen af te treden.

Cuomo viel vrouwen seksueel lastig van 2013 tot 2020, stellen de onderzoekers vast. Het ging volgens hen om seksuele intimidatie, ongewenst en ongepast betasten, kussen, knuffelen en opmerkingen die vermeende slachtoffers "diep vernederend, ongemakkelijk, aanstootgevend of ongepast" noemden.

Afzetten

Lindsey Boylan, een oud-ambtenaar, was in december de eerste die Cuomo beschuldigde. Volgens haar kuste hij haar in 2018 in zijn kantoor op de lippen en vroeg hij haar strippoker met hem te spelen.

Er loopt niet alleen een justitieel onderzoek naar Cuomo, het parlement van de staat New York onderzoekt of de gouverneur kan worden afgezet. Cuomo is aan zijn derde ambtstermijn bezig en kreeg eerder lof voor zijn aanpak van de coronacrisis.