Onderzoek naar coronavergoedingen voor Duitse Groenen-ministers

BERLIJN (ANP) - De Duitse justitie is een onderzoek begonnen naar de complete top van de Duitse regeringspartij De Groenen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock en de minister van Economische Zaken Robert Habeck. Het gaat om onterechte (corona)vergoedingen voor de topbestuurders. Ze zouden hun eigen partij financieel hebben benadeeld met een greep uit de kas van De Groenen, melden tijdschrift Der Spiegel en andere Duitse media.

Justitie in Berlijn neemt niet alleen de twee partijleiders onder de loep, maar ook een reeks andere kopstukken. De kleine burgerbeweging Bürgerallianz Deutschland had vorig jaar mei al een klacht ingediend. Toen zag justitie nog geen concrete aanknopingspunten voor een misdrijf, maar inmiddels is dat veranderd.

De Groenen zouden als enige partij aan de leiding een coronabonus van 1500 euro hebben uitgekeerd. Dergelijke bonussen waren eigenlijk voor 'coronahelden' bedoeld, zoals zorgpersoneel. De Groenen-top heeft die echter zichzelf toegekend, en ook nog eens belastingvrij. Volgens Duitse media hebben afgevaardigden van De Groenen maar zeer beperkt recht op extra betalingen van de partij.

In mei vorig jaar, tijdens de verkiezingscampagne, kwam Groenen-topkandidaat Baerbock al in ernstige problemen door de onthulling dat ze als afgevaardigde veel te laat inkomsten zoals een kersttoelage en coronabonussen (ruim 25.000 euro) aan het parlement had gemeld. Ze noemde dat toen een dom verzuim.