Onderzoek naar doden vulkaanuitbarsting

WELLINGTON (ANP/RTR/AFP) - De politie in Nieuw-Zeeland stelt een onderzoek in naar hoe zeker vijf mensen zijn omgekomen bij een vulkaanuitbarsting op het eiland White Island maandag. Volgens de politie zijn de acht nog vermiste mensen waarschijnlijk ook omgekomen. Wat precies onderzocht gaat worden, maakte de politie niet bekend.

Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 71 procent van hun lichaam brandwonden. Het is volgens de regering van Nieuw-Zeeland goed mogelijk dat er nog gewonden overlijden.

De politie heeft de nationaliteit van alle 47 mensen bekendgemaakt. Vijf komen uit Nieuw-Zeeland, 24 uit Australië, vier uit Duitsland, twee uit China, twee uit het Verenigd Koninkrijk, negen uit de Verenigde Staten en een uit Maleisië. Wie daarvan zijn overleden of gewond zijn geraakt, is niet naar buiten gebracht.

Reddingswerkers

Premier Jacinda Ardern zei eerder al dat verkenningsvluchten geen teken van leven hadden gezien op het eiland. Alle lichamen liggen waarschijnlijk onder een dikke laag as. "Er waren twee groepen op het eiland. De mensen die weg konden komen en mensen die te dicht op de uitbarsting stonden", aldus Ardern.

Volgens experts is er een kans van 50 procent dat de vulkaan binnenkort nogmaals uitbarst. Daardoor kunnen reddingswerkers nog niet naar White Island.