Onderzoek naar gynaecoloog levert geen ‘nieuwe’ kinderen op

DEN BOSCH (ANP) - Uit onderzoek naar een oud-gynaecoloog van het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch die zijn eigen sperma bij kunstmatige inseminatie gebruikte zonder de wensouders hierover te informeren, zijn geen andere kinderen van deze arts naar voren gekomen dan het ene dat al bekend was. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), de opvolger van het Carolus. De arts overleed in mei van dit jaar, maar werkte nog wel aan het onderzoek mee.

"Tot op heden is één donorkind gematcht aan de oud-gynaecoloog, dit betreft het donorkind dat zich in 2021 heeft gemeld bij het JBZ. Na de oproep van het JBZ aan donorkinderen en ouders met afstammingsvragen om zich te melden, hebben zich zeven mensen gemeld. Dit leverde geen nieuwe matches op", schrijft het ziekenhuis.

Eerder meldde het JBZ dat Nagel de enige arts was die zich tussen 1977 en 1985 in het Carolus Ziekenhuis bezighield met kunstmatige inseminatie.

De speciale onderzoekscommissie noemt de zaak "van andere aard en omvang dan vergelijkbare cases in het land". Maar dat neemt volgens haar "niet weg dat het handelen van de oud-gynaecoloog ook toen medisch ethisch gezien onjuist was en in strijd met de geldende professionele normen, ook al kwam dat voort uit zijn grote betrokkenheid."

De arts, Henk Nagel, verklaarde tijdens het onderzoek dat hij "de intentie had om vrouwen te helpen vanuit betrokkenheid".