Ongekend slot levert Heerenveen winst op tegen AZ

HEERENVEEN (ANP) - Een ongekende opleving in de slotfase heeft sc Heerenveen in de eerste wedstrijd van de play-offs om Europees voetbal tegen AZ een overwinning opgeleverd. De Friese formatie van trainer Ole Tobiasen won met 3-2, door doelpunten van Amin Sarr en Tibor Halilovic in de 90e en 95e minuut. De tweede wedstrijd is zondag in Alkmaar.

Het duel had ongeveer een uur nodig om op gang te komen. Toen was het ook goed raak. In de 58e minuut opende Sydney van Hooijdonk de score voor de Friezen. Hij schoot raak na een voorzet van Thom Haye, nadat doelman Peter Vindahl Jensen de bal nog licht van richting veranderde. Voor Van Hooijdonk was het de vierde opeenvolgende thuiswedstrijd waarin hij scoorde.

100 seconden later was het alweer gelijk. Hakon Evjen schoot van afstand de 1-1 binnen, nadat Fredrik Midtsjø de bal breed had gelegd. Ruim 5 minuten later leidden de Alkmaarders. Nu profiteerde Vangelis Pavlidis van slecht wegwerken van de defensie van Heerenveen, nadat Dani de Wit de bal voor had gegeven.

Uitschieters

Het leek voldoende voor AZ, tot de uitschieters van Sarr en Halilovic op de valreep. Beiden scoorden met fraaie schoten van afstand.

Owen Wijndal ontbrak vanwege een blessure in de selectie van AZ. De Hongaar Milos Kerkez verving de aanvoerder en maakte daarmee zijn debuut als basisspeler.

De tweede halve finale gaat later donderdag tussen FC Utrecht en Vitesse.