Online via NOS al meer streams gestart dan tijdens hele EK 2021

Halverwege het huidige WK voetbal in Qatar zijn er via de onlinekanalen van de NOS al ruim twee keer zoveel streams gestart om de wedstrijden op te bekijken als tijdens het hele voorgaande EK. Dat meldt de omroep maandag.

Volgens de NOS is er na twee weken voetballen in Qatar op de website en via de app 33,6 miljoen keer een livestream gestart. Dat is al veel meer dan de 17,5 miljoen streams die tijdens het EK vorig jaar in totaal werden gestart. Ook het WK voetbal van 2014 werd in z'n geheel online een stuk minder goed bekeken (13,5 miljoen streams) dan het toernooi in Qatar tot nu toe.

Met name de wedstrijden van Oranje worden online goed bekeken, aldus de NOS. De laatste groepswedstrijd tegen Qatar was tot nu toe online de best bekeken wedstrijd, met 2 miljoen livestream-starts. Daarna volgen de achtste finalewedstrijd van Nederland tegen de Verenigde Staten (1,7 miljoen) en de poulewedstrijd tussen Argentinië en Saoedi-Arabië (1,6 miljoen).

De toename in het aantal streams kan te maken hebben met de tijdstippen waarop de WK-wedstrijden worden uitgezonden, denkt de NOS. "Mede door de tijdstippen van de WK-wedstrijden in de groepsfase - waar de meeste wedstrijden overdag waren - kijken veel mensen de wedstrijden via hun laptop, smartphone of tablet. Bijvoorbeeld op werk of onderweg naar huis", zegt Robin Muurling, hoofd onderzoek & beleidsinformatie bij de omroep. "Die omslag is dit WK wel echt gemaakt."