Onrust in Franse steden na aanblijven regering

PARIJS (ANP) - In Frankrijk voeren betogers maandagavond opnieuw actie tegen de zeer omstreden pensioenplannen van de regering, die ondanks kritiek twee moties van wantrouwen heeft overleefd. In sommige steden is het net als de afgelopen dagen onrustig en heeft de politie traangas ingezet.

De pensioenhervorming kon alleen nog worden tegengehouden met een motie van wantrouwen. Maar de vrijdag ingediende moties haalden het maandag zoals verwacht niet. Volgens Franse media waren in onder meer Parijs, Bordeaux, Lille, Toulouse, Straatsburg, Nantes en Lyon mensen de straat opgegaan. Sommige betogers worpen blokkades op, stichtten brandjes en veroorzaakten vernielingen.

De pensioenhervorming bestaat uit onder meer een verhoging van de pensioenleeftijd en een verhoging van het minimum aantal gewerkte jaren voor een volledig pensioen. De wijzigingen zijn volgens de regering nodig omdat het pensioenstelsel anders onbetaalbaar wordt. Tegenstanders voeren sinds januari massaal actie. Donderdag wordt een nieuwe landelijke actiedag met stakingen verwacht.