Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen te zitten. Dat zou waarschijnlijk grote chaos op financiële markten hebben veroorzaakt.

Waar de Amerikaanse overheid in het verleden al wel een paar keer tijdelijk op slot moest, omdat de partijen in het parlement het niet eens werden over de jaarlijkse overheidsbegroting, zou het niet verhogen van het schuldenplafond nog veel grotere consequenties hebben gehad. In dat geval komen niet alleen de jaarlijkse overheidsuitgaven in het gedrang, maar ook alle andere federale uitgaven, inclusief de rente op de staatsschuld en de sociale uitkeringen.

De verlossende stemming vond donderdagavond laat (lokale tijd) plaats, slechts vier dagen voor de deadline die het Amerikaanse ministerie van Financiën had vastgesteld. De Amerikaanse president Joe Biden verwelkomde de stemming dan ook als een "grote overwinning" voor de Amerikanen.

Eerder akkoord

Democraat Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hadden zaterdag al een akkoord gesloten over het schuldenplafond. Daarin stond onder meer dat de schuldenlast van de federale staat tot 1 januari 2025 boven het eerder vastgelegde plafond van 31,4 biljoen dollar mag stijgen. Het Huis van Afgevaardigden keurde de schuldendeal vervolgens woensdag goed.

Nu de Senaat ook heeft ingestemd, zal een volgende stemming over een verhoging van het schuldenplafond pas weer na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 nodig zijn.

Tweet Biden

Biden twitterde donderdagavond: "Niemand krijgt alles wat hij wil in een onderhandeling, maar vergis je niet: dit akkoord tussen de twee partijen is een grote overwinning voor onze economie en voor het Amerikaanse volk." Hij voegde er aan toe dat hij het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" zal ondertekenen en dat hij vrijdag een toespraak zal houden.