Ook FIFA straft Hongarije wegens racistische incidenten

ZÜRICH (ANP) - Hongarije dient de eerstvolgende thuiswedstrijd in het WK-kwalificatietoernooi achter gesloten deuren af te werken. De tuchtcommissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft de Hongaarse voetbalbond gestraft wegens racistische incidenten en andere vergrijpen tijdens het verloren thuisduel met Engeland (0-4) begin deze maand in Boedapest.

Volgens de FIFA was er bij een deel van de aanhang sprake van ernstige racistische uitingen in woord en gebaar. Ook gooiden de Hongaarse bezoekers voorwerpen op het veld, staken ze vuurwerk af en blokkeerden ze de stadiontrappen.

Het tuchtcollege van de FIFA legde de Hongaarse voetbalbond voor deze overtredingen een straf op van twee thuiswedstrijden zonder publiek, waarvan één duel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook dienen de Hongaren een boete van circa 185.000 euro te betalen.

De tuchtcommissie van de Europese voetbalunie UEFA strafte de Hongaarse voetbalbond in juli al vanwege "discriminerend gedrag" van het Hongaarse publiek bij wedstrijden tijdens het EK in Boedapest. In Europees verband dient het Hongaarse elftal twee thuiswedstrijden achter gesloten te spelen.