Ook in Eerste Divisie mogen Ajax-fans niet naar uitduel bij ADO

DEN HAAG (ANP) - Supporters van Ajax mogen ook in de Keuken Kampioen Divisie niet naar de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Het gedegradeerde ADO begint zondag aan het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen Jong Ajax, en alleen Haagse supporters mogen die wedstrijd bijwonen.

Vanwege de corona-uitbraak mochten supporters ruim een jaar lang niet naar uitwedstrijden reizen. Met ingang van het nieuwe seizoen staan de coronaregels dat wel weer toe.

Ajax-supporters zijn al sinds 2006 niet welkom bij uitwedstrijden tegen ADO. De toenmalige Haagse burgemeester Wim Deetman besloot dat nadat het Haagse supportershome was bestormd door tientallen bewapende Ajax-hooligans. Eén aanwezige werd neergestoken. Het bezoekverbod gold eerst voor vijf jaar, maar werd daarna meerdere keren verlengd.

Handgranaat

Sindsdien zijn er nog een paar incidenten geweest. In 2019 werd een handgranaat opgehangen bij het supportershonk van ADO. Ernaast stonden drie kruizen, het symbool van de stad Amsterdam. Een 18-jarige man uit Amsterdam werd daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf. Eerder dat jaar waren meerdere plekken in Amsterdam, waaronder het standbeeld van de Dokwerker, besmeurd met groene en gele verf, de kleuren van de stad Den Haag.

De gemeente Den Haag laat weten dat het streeft naar "normalisatie met bezoek van uitsupporters in onderlinge duels. Op termijn betekent dat dat er wellicht weer supporters van de bezoekende club worden toegelaten, mits dat veilig kan". ADO Den Haag en Ajax zijn daarover "constructief in gesprek".