Ook met weinig speeltijd voelt Stekelenburg zich thuis bij Ajax

ALKMAAR (ANP) - Met een schorre stem verliet Maarten Stekelenburg na de bekerzege van Ajax op AZ (0-1) het gladde speelveld in Alkmaar. "Ik heb niet zoveel te doen gehad", zei hij na zijn eerste officiële duel in bijna tien jaar voor zijn Amsterdamse club. "Maar als keeper moet je ook coachen, dat hoor je nu aan me."

De rentree van Stekelenburg bij Ajax liet zolang op zich wachten omdat André Onana onomstreden is. "Dat heeft trainer Erik ten Hag mij keurig uitgelegd toen ik afgelopen zomer terugkeerde. Maar dat neemt niet weg dat ik het nog altijd leuk vind om te spelen. Sterker nog, het liefst speel ik alles. Ook al ken ik nu mijn rol."

Stekelenburg mocht starten tegen AZ omdat coach Ten Hag vond dat Onana wel eens rust verdiende, net als zeven andere basisspelers. De 38-jarige keeper is inmiddels wel gewend aan een bijrol. Wie had dat gedacht toen hij in 2011 Ajax verliet met een gouden toekomst in het verschiet?

Thuis

Wie herinnert zich niet zijn uitstekende optredens op het WK van 2010 om Zuid-Afrika, met als hoogtepunt zijn fantastische redding op een schot van Kaka in de achtste finale tegen Brazilië. Bij de meeste keepers was die bal gewoon in de uiterste bovenhoek van het doelnet geëindigd. Maar niet bij de Stekelenburg van toen.

Na zijn vertrek bij Ajax presteerde de geboren Haarlemmer aanvankelijk goed bij AS Roma, totdat hij na een blessure op de bank belandde en naar Fulham mocht vertrekken. Ook in Londen kwam hij weinig aan spelen toe, net zoals hij later bij AS Monaco, Southampton en Everton op het tweede plan belandde. "En nu bij Ajax is mijn situatie net als vorig jaar bij Everton", beseft hij. "Maar ik ben hier wel thuis. Wie wil er nu niet graag thuis zijn?"

Huntelaar

Zijn generatiegenoot Klaas-Jan Huntelaar keerde al eerder terug naar Ajax, met de bedoeling zijn loopbaan daar af te sluiten. Hij zwichtte afgelopen week toch nog voor een aanbod van Schalke 04, dat hem nodig denkt te hebben om niet te degraderen. "Ik heb hem dagen op andere gedachten proberen te brengen", vertelt Stekelenburg. "Maar hij luisterde niet zo goed naar mij. Hij heeft zijn gevoel gevolgd. Nee, mij hebben ze niet gevraagd. Maar ik zou het ook niet doen. Ik heb het goed hier zo bij Ajax. Het is mooi zo."

Stekelenburg kan alleen maar hopen dat hij de rest van het bekertoernooi ook bij Ajax onder de lat staat , zoals tweede doelmannen van Eredivisieclubs wel vaker een kans krijgen in de KNVB-beker. "Natuurlijk zou ik dat mooi vinden", zegt hij. "Maar daar zijn geen afspraken over gemaakt. Dat moet ik dus allemaal afwachten."