Ook na tweede ronde geen nieuwe president voor Italië

ROME (ANP/DPA) - De tweede stemronde voor de Italiaanse presidentsverkiezingen heeft ook geen winnaar opgeleverd. De afgevaardigden van de regeringspartijen stemden dinsdag, net als op maandag tijdens de eerste ronde, blanco.

Woensdag wordt opnieuw gestemd. Maar de kans dat er dan wel een winnaar uit de bus komt is klein. De centrumlinkse en centrumrechtse partijen onderhandelen nog altijd over de nominatie van een gezamenlijke kandidaat. Die gesprekken gaan eveneens woensdag verder. Als daar opnieuw niets uitkomt, zullen die partijen naar verwachting opnieuw blanco stemmen.

Meer dan duizend parlementariërs, senatoren en vertegenwoordigers van de twintig regio's mogen deze week hun stem uitbrengen voor een nieuw staatshoofd. In de eerste drie rondes moet een kandidaat twee derde van de stemmen krijgen om president te worden. Vanaf de vierde ronde, die voor donderdag gepland staat, volstaat een absolute meerderheid.

De huidige minister-president Mario Draghi wordt gezien als de meest kansrijke presidentskandidaat. Als centrumlinks en centrumrechts zich achter hem scharen en hem aan de meerderheid helpen, moet hij het premierschap opgeven. De partijen moeten het dan eens worden over wie hem in die functie opvolgt.