Ook NIVEA werkt niet meer met Meiland na anti-islamquotes Erica

Ook NIVEA, een van de grootste producenten van huidverzorgingsproducten, werkt niet meer samen met de tv-familie Meiland. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf dinsdag bevestigd aan het ANP. De reden van de breuk zijn de anti-islamuitspraken die Erica Meiland onlangs deed in haar biografie.

"Beiersdorf, het moederbedrijf van NIVEA, omarmt inclusiviteit en diversiteit op alle gebieden. We zetten ons in voor acceptatie en gelijkheid en zijn tegen elke vorm van discriminatie", meldt het bedrijf. Maxime Meiland, de dochter van Erica, steunt de omstreden uitspraken. "Door een samenwerking met Maxime zou het voelen alsof we ons verbinden aan een gedachtegoed dat niet bij ons past. NIVEA is er namelijk voor iedereen, ongeacht religie, afkomst, geslacht, seksuele geaardheid en leeftijd."

Twee grote partners, kaartenbedrijf Hallmark en matrassenmerk Emma, verbraken eerder al vanwege de anti-islamuitspraken het contact met de Meilandjes. Meerdere grote bedrijven die een commerciële samenwerking aangegaan zijn met de tv-familie willen zich dinsdag nog niet uitspreken over een voortzetting van de samenwerking.

Geen lopende projecten

Hello Fresh laat weten "in het verleden fijn te hebben samengewerkt met Maxime Meiland", maar beklemtoont "momenteel geen lopende projecten" met haar te hebben. De vraag of dit in de toekomst wel weer gaat gebeuren, kan de woordvoerder niet beantwoorden.

Ook babystoeltjesproducent Maxi Cosi en fotoboekenbedrijf Albelli, twee zakelijke partners die eerder met de Meilandjes hebben samengewerkt, reageren vooralsnog niet op de commotie. Talpa, waar de Meilandjes programma's voor maken, laat weten later met een reactie te komen.

Islam tegenhouden

Erica Meiland vergelijkt in haar boek Erica vrouwen in boerka met pinguïns en noemt hoofddoekjes "niet normaal". Ook stelt ze dat de islam "heel veel ellende brengt" en dat zij dit wil tegenhouden. Hallmark en Emma stelden allebei dat deze uitspraken niet overeenkwamen met hun waarden en hun streven een divers bedrijf te zijn.

PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdag laten weten wel achter Erica Meiland te staan. Hij noemt haar "een dappere vrouw" en stelt dat alle bedrijven die nu de banden met de tv-familie verbreken "zelf een boycot verdienen".