Ook premier Nieuw-Zeeland niet te spreken over Christchurch-film

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft maandag de plannen voor een film over het bloedbad in Christchurch bekritiseerd. Eerder zette de moslimgemeenschap in die stad al vraagtekens bij het voornemen voor een film over de aanslag in 2019, waarbij 51 doden en veertig gewonden vielen.

De geplande film zou gaan over de reactie van Ardern op de aanslagen, maar volgens de premier is het project slecht getimed en richt het zich op het verkeerde onderwerp. De aanvallen blijven volgens haar "erg bruut" voor veel inwoners van Nieuw-Zeeland. Het kantoor van de premier liet al eerder weten dat Ardern niet betrokken is bij de film.

"Zoals ik het persoonlijk zie, voelt het als erg snel en erg gevoelloos voor Nieuw-Zeeland", zei Ardern maandag op de televisiezender TVNZ. "En hoewel er zo veel verhalen zijn die op een gegeven moment zouden moeten worden verteld, beschouw ik dat van mij daar niet een van - het zijn de verhalen van de gemeenschap, de families", aldus de premier.

De makers van de film kondigden afgelopen week aan dat zij Rose Byrne hadden gestrikt voor de rol van Ardern. Zij gaven toen aan dat ze in They Are Us willen laten zien "hoe zo'n ongekend hatelijke daad zorgde voor een stortvloed aan liefde en steun" en dat de focus van de film zou gaan liggen "op wat we als mensen gemeen hebben." Een petitie om de productie stil te leggen is inmiddels meer dan 58.000 keer ondertekend.