Ook protesten tegen coronabeleid in Shanghai na fatale brand

SHANGHAI (ANP/RTR) - Ook in Shanghai zijn protesten uitgebroken tegen het coronabeleid in China. Aanleiding is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang waarbij donderdag tien doden vielen. Volgens de demonstranten konden zij vanwege een strenge lockdown niet aan de vlammen ontkomen.

In het flatgebouw zouden niet alleen deuren zijn vergrendeld vanwege de maatregelen, ook zouden reddingswerkers het gebouw moeilijk hebben kunnen bereiken door hekken die waren geplaatst vanwege de lockdown. Sommige slachtoffers zouden uit angst de coronaregels te overtreden hun woning niet direct hebben durven verlaten. In Urumqi mogen bewoners al honderd dagen praktisch de deur niet uit.

Eerder werd in Urumqi zelf, in het noordwesten van China, al flink geprotesteerd. Zaterdagavond mondde in Shanghai een herdenking voor de slachtoffers van de brand uit in een protest. Op video's die via social media werden gedeeld, is te zien dat een groep demonstranten leuzen tegen de Communistische Partij en president Xi Jinping scandeert.

De autoriteiten in Urumqi ontkennen dat de coronamaatregelen mensen hebben gehinderd bij het verlaten van het brandende gebouw. Zij stellen dat de bewoners van het pand te weinig wisten van brandgevaar.