Ook Senaat VS neemt wet aan om opengesteld huwelijk te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft een wet aangenomen die het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht moet beschermen. De angst bestaat dat het Hooggerechtshof een uitspraak die dat recht garandeert terug zou kunnen draaien. Het Huis van Afgevaardigden nam de wet in juli al aan.

De wet die het opengestelde huwelijk beschermt, werd aangenomen met 61 stemmen voor en 36 tegen. Naast de meeste Democraten stemden ook elf Republikeinen voor de wet. Voor de stemming nam de Republikeinse senator Susan Collins uit Maine het woord om "alle Republikeinen te bedanken die dit hebben gesteund. Ik weet dat het niet gemakkelijk is geweest, maar ze hebben het juiste gedaan."

De wet beschermt niet alleen het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht, maar ook het recht van mensen met verschillende huidskleuren om te trouwen. Ook kreeg de wet een amendement dat de bescherming van religieuze vrijheden verduidelijkt. Vanwege die toevoeging keert de wet nog een keer terug naar het Huis voor een nieuwe stemming, die gezien de Democratische meerderheid aldaar louter een formaliteit is. Daarna kan president Joe Biden de wet ondertekenen.

De vrees dat het Hooggerechtshof de uitspraken die het recht op het opengestelde en het interraciale huwelijk garanderen zou terugdraaien, ontstond nadat opperrechter Clarence Thomas een memo schreef bij de uitspraak die Roe versus Wade vernietigde. In die memo schreef Thomas dat het hof ook de uitspraken rond het huwelijk voor gelijk geslacht, het huwelijk voor interraciale stellen en het recht op anticonceptie zou moeten heroverwegen.