Ook Vlaamse boeren gaan straat op in protest tegen stikstofbeleid

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Vlaamse boeren gaan in navolging van hun Nederlandse collega's woensdagavond de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Ze zullen met trekkers actievoeren op snelwegbruggen en op weilanden langs de autosnelwegen, zeggen vertegenwoordigers van lokale belangenverenigingen. De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat zeggen niet bij de acties betrokken te zijn.

Het zwaartepunt wordt in de provincie Antwerpen verwacht, waar boeren zich tussen 20.00 en 21.30 uur over zo veel mogelijk plaatsen langs de E19 en E34 willen verspreiden. Ook in andere provincies zouden op hetzelfde tijdstip acties worden gepland. Volgens een woordvoerder van de Stuurgroep Vennengebied, die de belangen behartigt van familiebedrijven in de regio rond het Antwerpse Turnhout, is expliciet opgeroepen om de acties luchtig te houden en de hinder voor andere weggebruikers zo veel mogelijk te beperken. "We willen de mensen wakker maken en hen zeker niet het leven zuur maken."

De actie is gericht tegen het Vlaamse stikstofbeleid. Een reeks maatregelen moet de veel te hoge stikstof- en ammoniakuitstoot in Vlaanderen reduceren. Een van de meest omstreden maatregelen is de beoogde sluiting van een veertigtal landbouwbedrijven uiterlijk in 2025.