Oostenrijk meldt eerste besmetting met apenpokkenvirus

WENEN (ANP/RTR) - In Oostenrijk is zondag voor het eerst iemand positief getest op het apenpokkenvirus, bevestigen de lokale gezondheidsautoriteiten. Eerder op de dag meldde de Oostenrijkse omroep ORF al dat er een mogelijk geval van het apenpokkenvirus onderzocht werd. Het ging om een 35-jarige man uit de hoofdstad Wenen die in de nacht van zaterdag op zondag in een ziekenhuis is opgenomen. De man had symptomen die overeenkomen met die van het virus, zoals lichte koorts en blaasjes op de huid.

Uit onderzoek moest blijken of de patiënt besmet is met het apenpokkenvirus. Dat blijkt nu inderdaad het geval te zijn.

Het apenpokkenvirus, dat normaal gesproken alleen voorkomt in West- en Midden-Afrika, duikt in steeds meer landen op. In de afgelopen weken is het virus al vastgesteld in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Zwitserland, Israël, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Zo'n verre verspreiding is voor het apenpokkenvirus ongewoon.

Onder de patiënten zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt. Ook andere mensen kunnen het virus oplopen, benadrukken gezondheidsdeskundigen.