Oostenrijk tornt niet aan neutraliteit

PRAAG (ANP/DPA) - Oostenrijk is niet van plan zijn neutraliteit op te geven nu Finland en Zweden hebben besloten het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. "Deze vraag is voor Oostenrijk niet aan de orde", zei kanselier Karl Nehammer in Praag op bezoek bij zijn Tsjechische collega Petr Fiala. De christendemocraat benadrukte wel dat Oostenrijk "volledig solidair" is met Oekraïne.

De Oostenrijkse grondwet verbiedt toetreding tot militaire allianties en buitenlandse legerbases op Oostenrijks grondgebied. Het land was tot 1955 bezet door de geallieerden, waarna de eis van Rusland voor een neutraal Oostenrijk naar het model van Zwitserland werd ingewilligd. Het Alpenland is wel lid van de Europese Unie.

Fiala en Nehammer riepen op tot een eensgezinde EU nu al weken onderhandeld wordt over zwaardere EU-sancties tegen Moskou, waarbij Hongarije dwarsligt bij een olie-embargo. Beide regeringsleiders waarschuwden tegen een gasembargo. "Dat is niet mogelijk voor onze staten", zei Nehammer. De sancties zouden Rusland meer pijn moeten doen dan de landen die ze opleggen, verklaarde Fiala.