Oostenrijk wil niet van EU afhankelijk zijn voor coronavaccins

WENEN (ANP/DPA) - Oostenrijk wil niet meer van de Europese Unie afhankelijk zijn voor het goedkeuren van coronavaccins. Kanselier Sebastian Kurz noemt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) te langzaam in het toelaten van de vaccins op de markt.

Oostenrijk wil samen met Denemarken en Israël werken aan een onderzoek naar en de productie van coronavaccins die ook goed werken tegen mogelijke nieuwe virusvarianten, zei Kurz voor zijn bezoek aan Israël donderdag.

Kurz zei tevreden te zijn met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, die snel gehandeld heeft bij het aankopen van vaccins. Maar Kurz vindt dat er nu sneller voorbereidingen moeten worden getroffen voor nog gevaarlijkere coronamutaties. Oostenrijkse experts denken dat jaarlijks 6 miljoen Oostenrijkers ingeënt moeten worden tegen het virus, onder meer vanwege mogelijke nieuwe mutaties. "De pandemie zal ons nog lange tijd bezighouden met allerlei mutaties", aldus Kurz op Twitter.

De voorzitter van het Oostenrijkse geneesmiddelenbureau zei tegen ÖRF-Radio dat het belangrijk is om de vaccins lokaal te produceren. Zo is Oostenrijk goed voorbereid op toekomstige pandemieën.