Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

Van de enige die nog vastzit moet de identiteit nog worden vastgesteld. Het Openbaar Ministerie gaat over een eventuele vervolging van de activisten, aldus de woordvoerder.

Enkele honderden activisten slaagden er rond het middaguur in om een gat in het hek te knippen en het terrein te betreden waar privéjets geparkeerd staan. Ze deden dat omdat de actiegroep vindt dat Eindhoven Airport luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade veroorzaakt. De klimaatactivisten willen dat het vliegveld onder meer stopt met vervuilen, zich houdt aan de klimaatregels en dat er minder vanaf het vliegveld wordt gevlogen.

Een deel van de groep verliet het terrein na een oproep van de marechaussee. Degenen die bleven zitten werden aangehouden.