Opnieuw bekende gezichten bij demonstratie XR in Den Haag

Ook dit keer zijn bekende Nederlanders bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) zaterdag. De klimaatactiegroep wil opnieuw de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag blokkeren. In elk geval acteur Sieger Sloot, schrijfster Maartje Wortel en cabaretier Donny Ronny, voorheen bekend als Stefano Keizers, zeggen erbij te zullen zijn.

Sloot kreeg eerder een gebiedsverbod opgelegd. Nu die is ingetrokken, is Sloot "zéker" aanwezig bij de blokkeeractie, liet hij eerder weten aan het ANP. Of de BN'ers ook daadwerkelijk meedoen aan het blokkeren van de weg, is nog de vraag. "Waarschijnlijk ga ik louter supporten, heel misschien ook echt meedoen", aldus Donny Ronny eerder deze week.

Of ook Carice van Houten en Georgina Verbaan erbij zijn, konden hun agenten niet bevestigen. De actrices waren bij sommige eerdere acties van de groep aanwezig. Van Houten leek eerder wel op aanwezigheid bij de demonstratie te hinten via haar Instagram Stories. Katja Herbers, die eerder wel aanwezig was bij acties van de groep, is niet aanwezig omdat haar vader "zeer ernstig ziek is", liet ze weten op Twitter.

Fossiele subsidies

Het is de zevende blokkade van de A12. De laatste keer op 11 maart werden zevenhonderd actievoerders aangehouden. De klimaatactiegroep demonstreert met de blokkades op de weg tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen fossiele subsidies. Extinction Rebellion denkt dat er dit keer zo'n 2700 mensen aansluiten bij het protest. Ook worden nog duizenden mensen verwacht bij de solidariteitsdemonstratie op het viaduct boven de A12.

In maart waren er naar schatting van Extinction Rebellion zo'n 3000 actievoerders op de A12. De demonstratie begon rond het middaguur. De politie zette waterkanonnen klaar. Met toestemming van de burgemeester mochten die met een "benevelstraal" worden ingezet. Rond 17.00 uur werden de actievoerders nat gesproeid met de waterkanonnen. Daarna werd de A12 ontruimd.