Opnieuw kanker geconstateerd bij componist Ryuichi Sakamoto

Bij de musicus en componist Ryuichi Sakamoto (69) is darmkanker vastgesteld. Dat meldt hij op zijn website. Het is de tweede keer dat de Japanner door kanker is getroffen. In 2014 werd bij hem keelkanker vastgesteld.

Sakamoto leek vorig jaar genezen te zijn, maar nu kreeg hij van zijn artsen te horen dat er toch weer kankercellen bij hem waren gevonden. "Helaas is er bij mij opnieuw kanker vastgesteld, dit keer endeldarmkanker", schrijft hij. Sakamoto vertelt dat hij ontmoedigd was door het nieuws. "Maar dankzij de uitstekende dokters was de operatie die ik onderging een succes." De musicus is nog wel onder behandeling.

De Japanner laat zijn fans weten dat hij onder de indruk is geraakt van de inzet van het medische personeel. Die heeft het volgens hem toch al druk vanwege de coronacrisis. Maar dat heeft volgens hem niets afgedaan aan de toewijding waarmee de specialisten en het verplegend personeel hun taken uitvoeren.

Sakamoto belooft zijn fans zo goed als het kan door te gaan met het maken en componeren van muziek. Daar begon hij midden jaren 70 al mee. Hij behoorde tot de oprichters van The Yellow Magic Orchestra, de Japanse tegenhanger van Kraftwerk. Het was voor de componist het begin van een succesvolle carrière. Hij werkte samen met David Sylvian van de band Japan en maakte de filmmuziek voor Merry Christmas, Mr. Lawrence, waarin hij samen met David Bowie de hoofdrol speelde. Verder componeerde hij de muziek voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona en het opstartgeluid van de Sega Dreamcast-spelcomputer.