‘Opnieuw topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie’

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid plant naar verluidt nieuw topoverleg met bedrijven die te maken hebben met het wereldwijde chiptekort, waaronder grote chipfabrikanten en Amerikaanse autoconcerns. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bedrijven als Intel, TSMC, Samsung Electronics, Google, Amazon, General Motors (GM) en Ford zijn uitgenodigd om later deze maand over de problemen te praten.

Door chiptekorten hebben verschillende automerken al meerdere keren fabrieken stil moeten leggen. Dat gebeurde bij de meeste Amerikaanse en Europese autofabrikanten al in de afgelopen maanden. Autofabrikanten schroefden aan het begin van de coronacrisis hun productie en hun bestellingen terug. Tegelijkertijd nam de vraag naar computers en mobiele telefoons voor thuiswerken en zaken als spelcomputers ter vertier tijdens de lockdowns toe, waardoor de autobedrijven met nieuwe bestellingen achteraan de rij kwamen te staan.

Vorige maand was er al eens een virtueel topoverleg over het tekort aan chips waarmee vooral de auto-industrie kampt. Daarvoor waren ook topbestuurders van verschillende grote bedrijven uitgenodigd. Het Witte Huis heeft nog niet op het bericht over een nieuwe top gereageerd.

"We werken eraan, maar er is geen snelle oplossing", zei handelsminister Gina Raimondo vrijdag nog over het chiptekort. Ze benadrukte voortdurend contact te onderhouden met bedrijven in zowel de auto- als de chipsector. Voor de lange termijn zou de oplossing volgens haar zijn dat de Verenigde Staten minder afhankelijk moeten worden van chips uit China en Taiwan. Er zouden dus meer chips in de VS zelf gemaakt moeten worden.