Oppositie en FNV woest op Wiebes om uitspraak zzp’ers

DEN HAAG (ANP) - De Partij van de Arbeid (PvdA) en Partij voor de Dieren en vakcentrale FNV hebben boos gereageerd op uitspraken van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over mogelijke overheidssteun aan zzp'ers die opdrachten en inkomen mislopen vanwege het coronavirus. Wiebes wilde in de uitzending bij WNL op Zondag geen toezegging doen voor steun aan getroffen zelfstandigen.

De minister zei dat zzp'ers "wel de groep zijn die zelf hebben gezegd 'ik hoef geen vast dienstverband'. Dit zijn mensen die hebben zelf bewust dat risico genomen". Wiebes voegde er aan toe dat er voor zelfstandigen wel de wettelijke vangnetten, zoals de bijstand, beschikbaar zijn.

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer regeerde op twitter op de uitspraken van de minister: "Stuitend dat Wiebes zegt dat ze er zelf voor hebben gekozen. Voor hen is er alleen bijzondere bijstand. Met deze aanpak wordt de recessie erg diep en het maatschappelijk leed onnodig groot."

Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer reageerde eveneens fel: "Had hij het over Schiphol en KLM, wier hele business draait om het in gesloten cabines vervoeren van mensen en nota bene zelf mede hun eigen risico creëren? Nee, over zzp’ers die géén miljardenwinst maken."

Ook FNV-voorzitter Han Busker noemt de uitspraken Wiebes "werkelijk stuitend".