Oppositie Suriname voelt zich beknot en dient klacht in

PARAMARIBO (ANP) - De oppositie in het Surinaamse parlement voelt zich beknot en niet serieus genomen door de leiding van het parlement. Hierdoor dreigt de democratie in gevaar te komen, stellen de oppositiepartijen.

De grootste oppositiepartij NDP van voormalig president Bouterse gaat hierover aan de bel trekken bij de Internationale Parlementaire Unie (IPU), maakte de partij zaterdagmiddag bekend op een persconferentie in het partijgebouw van de NDP. Het was zaterdag 155 jaar geleden dat de Surinaamse volksvertegenwoordiging voor het eerst vergaderde.

NDP-fractielid Melvin Bouva zei dat de voorzitter van het parlement hen stelselmatig beperkt bij hun werk. Zo kregen ze onlangs maar veertig seconden spreektijd om te reageren op het verhaal van een minister die zeker een uur sprak. ‘’Er moet tijd zijn om dingen uit de samenleving aan de kaak te stellen, bijvoorbeeld over de wateroverlast. De regering is ook vaak onvolledig en aanvallend naar de vorige regering’’, aldus Bouva.

Behalve het aankaarten van de gang van zaken in het Surinaamse parlement bij de IPU, heeft de NDP ook het voornemen om vanaf nu regelmatig een persconferentie te houden. Hier zullen dan de onderwerpen aan de orde komen waar de parlementariërs in het parlement geen ruimte voor krijgen.