Optimisme over Fed-beleid geeft Wall Street een duwtje

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Beleggers lijken goede hoop te hebben dat de Federal Reserve voorlopig niet zal tornen aan de steunmaatregelen. De hoge inflatie is volgens kenners van tijdelijke aard, waarmee er ruimte is voor aanhoudende steun vanuit de centralebankenkoepel. Komende week staat de rentevergadering van de Fed op de agenda. Daarnaast houden beleggers de ontwikkelingen rond de G7-top in het Verenigd Koninkrijk in de gaten.

Eerder zei de Fed voorlopig nog geen rentestap te verwachten. Als gevolg van de steunmaatregelen, het meer en meer heropenen van de economie en het steunpakket van de Amerikaanse president Joe Biden, is de economie evenwel duidelijk op stoom. Om oververhitting te voorkomen zou het afbouwen van de steun of het verhogen van de rente een reële optie zijn. Ook minister van Financiën Janet Yellen zei eerder geen moeite te hebben met hogere rentestanden. Daarmee wordt het voor de Fed moeilijker en moeilijker om voet bij stuk te houden.

Dow-Jonesindex

De leidende Dow-Jonesindex stond in de vroege handel 0,3 procent hoger op 34.578 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 4247 punten, na het recordslot op donderdag. Techgraadmeter Nasdaq dikte 0,2 procent aan tot 14.041 punten.

Bij de bedrijven stond Vertex Pharmaceuticals bij de zakkers, met een koersverlies van dik 8 procent. De farmaceut stopte met de ontwikkeling van een experimenteel geneesmiddel voor de behandeling van een zeldzame genetische ziekte genaamd AAT-deficiëntie. Verder steeg branchegenoot Biogen ruim 2 procent. De onderneming die eerde deze week goedkeuring kreeg van de FDA voor zijn alzheimermedicijn profiteerde van adviesverhogingen.

Royal Caribbean

Daarnaast verloor cruisemaatschappij Royal Caribbean bijna 2 procent. Twee passagiers aan boord van het schip Millenium testten positief op het coronavirus. De reizigers zitten inmiddels in isolatie en het bedrijf is bezig de contacten die de twee hadden te traceren.

De handel in zogeheten "meme-aandelen" als GameStop (plus 3,3 procent), AMC Entertainment (plus 3,3 procent) en Clover Health (min 6,1 procent) bleef volatiel. Via internetfora als Reddit zetten beleggers elkaar ertoe aan massaal bepaalde stukken op te kopen, waardoor professionele beleggers die speculeren op een koersdaling, zogeheten shortsellers, worden opgezadeld met forse verliezen.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines won 0,5 procent. De onderneming investeert 25 miljoen dollar in de vliegendetaxi-start-up Vertical Aerospace.