Oranje gaat met Koeman nieuwe fase in

ZEIST (ANP) - Het Nederlands elftal is onder leiding van bondscoach Ronald Koeman een nieuwe fase ingegaan. Na de verrassende en overtuigende zege in september op Duitsland (2-4) is het verwachtingspatroon duidelijk veranderd, zowel voor de buitenwereld als voor de staf en spelersgroep zelf. Mogen is moeten geworden bij Oranje, dat deze week de grote favoriet is in wedstrijden tegen Noord-Ierland en Wit-Rusland en met twee zeges een grote stap zet op weg naar deelname aan het Europees kampioenschap komende zomer.

Koeman moet voor het eerst ook moeilijke keuzes maken. Veel internationals ontwikkelen zich bij hun club in rap tempo. Kan de bondscoach nog wel om Donyell Malen, met tien doelpunten topscorer van de eredivisie, heen? En hoe lang kan hij middenvelder Donny van de Beek nog uit zijn basisformatie houden? Calvin Stengs van AZ klopt ook op de deur. Ontwikkelingen die een jaar geleden nog ver weg leken.

De goede prestaties van de internationals maken de bondscoach ook waakzaam. De spelers moeten niet denken dat het nu allemaal vanzelf gaat, wilde hij woensdag maar zeggen. "Er waren momenten in de training, zowel gisteren als vandaag, dat het niet goed was. Dat kan liggen aan de korte voorbereidingstijd of misschien heeft het te maken met een beetje vermoeidheid. Gemakzucht? Misschien soms ook", zei hij. "Het is niet dat ik er erg onrustig van word. Maar ik geef het wel aan. Liever nu dan morgen na de wedstrijd. Er is ook geen enkele reden voor. We moeten ons nog plaatsen voor het EK. Je moet de motivatie uit jezelf halen, een EK willen spelen."

Oranje derde in de groep

Of Koeman zijn basiselftal op plaatsen gaat aanpassen, wilde hij woensdag nog niet zeggen. "Als trainer heb je altijd twijfels. De bank en basis zitten op een aantal posities heel dicht bij elkaar. Als trainer moet je dan een beslissing nemen als het moment daar is om dingen te veranderen. Ik ben wel een gevoelsmens in wat ik zie, ook op het trainingsveld."

Noord-Ierland heeft na vijf wedstrijden twaalf punten en staat tweede in groep C. Oranje volgt op de derde plek met negen punten uit vier duels. Bij winst komt een ticket voor het EK dichtbij. Koeman: "We zijn voetballend en kwalitatief gezien beter dan Noord-Ierland. Dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke wedstrijd wordt. Noord-Ierland is een tegenstander die misschien wel ver terugzakt, maar ze gooien er veel strijd en agressiviteit in. Dan moeten wij wel zorgen dat we wakker zijn en goed zijn."

Vermoedelijke opstelling Nederland: Cillessen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk en Blind; Wijnaldum, De Jong en Van de Beek; Malen, Depay en Babel.