Oranje moet aanvoerder Van Dijk missen op EK

LIVERPOOL (ANP) - Virgil van Dijk komt niet in actie voor het Nederlands elftal op het EK. "Ik heb besloten om niet deel te nemen", zegt de aanvoerder van Oranje in een interview op de website van zijn club Liverpool. "Het doet pijn om het EK te missen en dat ik mijn land daar niet kan vertegenwoordigen. Maar ik moet dat accepteren. Het is moeilijk, maar ik heb er vrede mee. Ik moet me gaan richten op het nieuwe seizoen met Liverpool."

"Ik vind het echt heel jammer", richtte Van Dijk zich ook via de KNVB tot de supporters van Oranje. "Het zou mijn eerste eindtoernooi worden, als aanvoerder nog wel. Het gaat goed met me, maar het EK komt te snel. Er is misschien nog een kans dat ik de laatste duels op het EK kan spelen. Maar ik heb besloten dat risico niet te nemen. Ik baal enorm, maar dit is de juiste beslissing. Ik ga er alles aan doen dat ik er in september weer bij ben bij de duels in de WK-kwalificatie."

De 29-jarige Van Dijk liep vorig jaar oktober een zware knieblessure op en is sindsdien niet meer in actie voor Liverpool gekomen. Bondscoach Frank de Boer van het Nederlands elftal schatte de kans al niet hoog in dat zijn aanvoerder mee naar het EK zou gaan. "Dat zou alleen maar een bijzonder grote meevaller zijn", zei hij onlangs.

Van Dijk vormde in de meeste interlands een duo met Matthijs de Ligt in de defensie van Oranje. Stefan de Vrij zat daardoor vaak op de bank. Hij werd onlangs kampioen met Internazionale in de Serie A. Bondscoach De Boer heeft met Nathan Aké van Manchester City nog een verdediger die bij een topclub speelt. Daley Blind speelde tot aan de winterstop bij Ajax vaak als centrale linkerverdediger. Hij herstelt van een enkelblessure. De Boer heeft goede hoop dat de Amsterdammer wel op tijd fit is voor het EK.

De Boer maakt vrijdag zijn voorlopige selectie voor het EK bekend. Op 28 mei wil hij zijn definitieve keurkorps van 26 spelers toelichten.