Oranje opent het EK tegen Oekraïne in ArenA met 16.000 fans

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlands elftal opent het EK voetbal in Amsterdam tegen Oekraïne, aanvang 21.00 uur. Maarten Stekelenburg verdedigt het doel van Oranje, waarbij verdediger Matthijs de Ligt ontbreekt vanwege liesklachten. Bondscoach Frank de Boer verwacht hem donderdag terug voor het tweede groepsduel met Oostenrijk.

De Boer houdt voorlopig vast aan een systeem met vijf verdedigers, ondanks twee matige oefenduels met Schotland en Georgië in de aanloop naar de Europese eindronde in elf landen. Het heeft er veel van weg dat de bondscoach voor dezelfde basisopstelling als zondag tegen Georgië kiest, met Jurriën Timber als vervanger van De Ligt en Wout Weghorst voorin naast Memphis Depay.

De laatste overwinning van Nederland op een EK dateert van 17 juni 2008, toen Roemenië werd verslagen. Oranje verloor alle drie de groepsduels op het EK van 2012 en wist zich niet te kwalificeren voor de Europese eindronde van 2016.

Nederland en Oekraïne voetballen voor 16.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA. Zij moeten negatief getest zijn op het coronavirus en gefaseerd het stadion betreden en verlaten.