Oranje protesteert vlak voor duel met Ecuador niet tegen FIFA

DOHA (ANP) - Het Nederlands elftal gaat vrijdag vlak voor de tweede groepswedstrijd op het WK tegen Ecuador geen signaal afgeven aan de FIFA, de wereldvoetbalbond die niet wil dat aanvoerders van deelnemende teams de OneLove-aanvoerdersband dragen.

"We hebben een punt achter alle politieke kwesties gezet nadat we vorige week arbeidsmigranten op onze training hebben uitgenodigd", zei bondscoach Louis van Gaal. "We willen ook niet het doel dat we voor ogen hebben om wereldkampioen te worden laten verpesten door acties van de FIFA of welke organisatie dan ook."

De spelers van het Duitse elftal demonstreerden woensdag vlak voor het duel met Japan wel tegen de beslissing van de FIFA om een gele kaart te geven aan spelers die de veelbesproken band zouden dragen. De Duitsers hielden demonstratief een hand voor hun mond bij het maken van de elftalfoto. De Duitse ploeg wilde hiermee een signaal afgeven aan de FIFA, dat hun mond werd gesnoerd door het 'verbod' op de OneLove-aanvoerdersband.

OneLove-band

De captains van Nederland, Duitsland, Engeland, Wales, België, Zwitserland en Denemarken waren tijdens het WK in Qatar van plan om de speciale band te dragen ter bevordering van inclusie. De FIFA liet echter weten dat er dan gele kaarten zouden volgen, waarna de nationale bonden besloten om het plan te laten varen.

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, maakte woensdagmiddag vlak voor het duel met Japan ook een statement in het Khalifa International-stadion. Zij droeg de bewuste OneLove-band wel, terwijl ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino zat.

Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, volgde woensdagavond het voorbeeld van haar Duitse collega. Ze bekeek het duel van de Rode Duivels met Canada met de veelbesproken band om haar linkerarm op de tribune.

Minister Helder

Sportminister Conny Helder bezoekt dinsdag het laatste groepsduel van Oranje op het WK met Qatar. Ze overweegt dan ook een OneLove-band te dragen. "Het idee achter de One Love-campagne, namelijk verbinding en inclusie, ondersteun ik van harte. Wat ik ga aantrekken moet ik nog bezien", heeft ze via haar woordvoerder laten weten.