Oranje slaagt al in twee groepsduels voor eerste missie op EK

AMSTERDAM (ANP) - Al na twee optredens op het EK is het Nederlands elftal zeker van een plaats in de achtste finales. Oranje was ook te sterk voor Oostenrijk (2-0) in de Johan Cruijff ArenA, na de winst van zondag op Oekraïne (3-2). Dat volstaat voor de groepszege en een duel in Boedapest om een ticket voor de kwartfinales.

Nederland moet nog even afwachten of het op 27 juni in de hoofdstad van Hongarije op de nummer 3 van groep D, E of F stuit. Bondscoach Frank de Boer hoopt dat zijn ploeg de nummer 3 van poule F ontloopt. De kans is namelijk groot dat Oranje dan tegen Frankrijk, Portugal of Duitsland om een plaats bij de laatste acht moet strijden. Landenploegen van dergelijk kaliber komt hij liever later op het toernooi tegen.

Nederland won voor het eerst sinds 2008 twee duels op rij op een Europese eindronde. Verder gaat de vergelijking met start van de Europese eindronde in Zwitserland en Oostenrijk mank. Oranje schitterde destijds tegen Italië (3-0) en Frankrijk (4-1), de regerend wereldkampioen en verliezend finalist van het WK van 2006. Nederland zit in het uitgestelde EURO 2020 nu niet bepaald in de 'groep des doods.'

Dumfries en Depay

Oranje besluit de poule maandag tegen Noord-Macedonië. Mogelijk grijpt bondscoach De Boer dat laatste groepsduel om de eer aan om wat te experimenteren. Want het optreden van Nederland tegen Oostenrijk was allesbehalve vlekkeloos, al gaf het verdedigend weinig weg. Het was vooral genieten als Frenkie de Jong aan de bal was. Aan hem lag het niet dat Nederland niet sprankelde voor 16.000 toeschouwers onder een open dak van de Johan Cruijff ArenA.

Opnieuw leidde Denzel Dumfries de openingstreffer in. De videoscheidsrechter zag dat David Alaba even op de voet van de rechtsback van PSV stond. Memphis Depay benutte de toegekende strafschop feilloos. De spits is in zijn laatste 28 interland bij 32 doelpunten betrokken, met 18 doelpunten en 14 assists. Die cijfers waren nog mooier geweest als hij vlak voor rust op aangeven van Wout Weghorst ook de 2-0 had gemaakt.

Depay leed te veel balverlies en maakte soms een nonchalante indruk. Het spel van Weghorst riep de vraag op of Oranje toch niet beter met Donyell Malen of Steven Berghuis kan starten. De spits bracht na een uur Stefan de Vrij in stelling en moest vervolgens van het veld voor Malen, die drie minuten op het veld stond toen hij de 2-0 van Dumfries inleidde. De rechtsback van PSV heeft een aandeel gehad in alle vijf de Nederlandse treffers op het EK.