Oranje sluit rommelige week af met zorgen over De Ligt

LAGOS (ANP) - De laatste training van het Nederlands elftal van een trainingskamp in Portugal was nog net niet afgelopen toen Matthijs de Ligt naar zijn linkerlies greep. De verdediger van Juventus voelde dat er iets niet helemaal goed zat en wilde geen risico nemen. Samen met een fysiotherapeut wandelde hij voortijdig van het veld.

Frank de Boer kon vlak na de training niet zeggen hoe ernstig de klachten van zijn basisspeler waren. Maar het lijkt niet waarschijnlijk dat De Ligt zondag speeltijd krijgt in de laatste oefenwedstrijd tegen Georgië. "Hij had vrijdag al een beetje last", zei de bondscoach. "Ik weet niet of het er nu acuut is ingeschoten."

De 21-jarige De Ligt is een belangrijke speler voor Oranje. Zeker nu Virgil van Dijk niet op tijd is hersteld van een zware knieblessure. En volgende week zondag is Oekraïne al de eerste tegenstander op het EK. Mogelijk wacht de verdediger van Juventus een race tegen de klok. Vlak voor de Europese eindronde is er nog meer onduidelijk bij Oranje.

Vijf verdedigers

Helder is dat De Boer voorlopig vasthoudt aan een systeem met vijf verdedigers, ondanks het povere optreden van woensdag tegen Schotland (2-2). "Ik denk dat wij spelers hebben die dat goed kunnen uitvoeren", herhaalde hij. "En nogmaals, als de situatie erom vraagt dan kunnen we switchen en een verdediger voor een aanvaller wisselen."

De oefenwedstrijd van zondag tegen Georgië staat helemaal in het teken van het eerste duel op het EK met Oekraïne. "Niets staat definitief vast, maar het zou heel goed kunnen dat we dan ook met vijf verdedigers gaan starten", zei de bondscoach die eerder deze week al vertelde dat hij negen van de elf basisspelers wel in zijn hoofd heeft zitten.

Rommelige week

Tegen Georgië krijgt Maarten Stekelenburg een kans onder de lat. Het lijkt erop dat de 38-jarige doelman een streepje voor heeft op Tim Krul. Niet alleen omdat hij een shirt met nummer 1 heeft gekregen. Stekelenburg maakt een uitstekende indruk op de training en Krul verkeek zich woensdag tegen de Schotten opnieuw op een afstandsschot.

Daley Blind lijkt ook voldoende hersteld van een enkelblessure. De Boer kan de Amsterdammer goed gebruiken, zeker als De Ligt even wegvalt. Tegen Georgië koppelt hij Memphis Depay aan Wout Weghorst of Luuk de Jong. De snellere Donyell Malen komt pas in beeld als Oranje tegen aanvallende ploegen speelt.

Nederland kan tegen Georgië wel een goed resultaat gebruiken, na een rommelige week met het passeren van doelman Jasper Cillessen, de discussie over wel of niet vaccineren en enkele versprekingen van de bondscoach. "Maar het blijft maar een oefenduel", zei De Boer. "We weten waar we mee bezig zijn en moeten er volgende week tegen Oekraïne echt staan."