Oranje start met Van Aanholt tegen Oekraïne op EK

AMSTERDAM (ANP) - Patrick van Aanholt begint om 21.00 uur met het Nederlands elftal aan de thuiswedstrijd tegen Oekraïne op het EK. De linksback krijgt de voorkeur boven Owen Wijndal, die in de voorbereiding op de Europese eindronde aan de oefenduels met Schotland en Georgië mocht beginnen.

De 30-jarige Van Aanholt is in het bezit van een aflopend contract bij Crystal Palace. De Brabander mocht in de slotfase invallen tegen Schotland en Georgië. Hij verliet Vitesse in 2014 voor Sunderland, waarvoor hij drie seizoenen uitkwam.

Jurriën Timber en Wout Weghorst hebben ook een basisplaats. De verdediger van Ajax en aanvaller van VfL Wolfsburg hebben de afgelopen weken een basisplaats bij bondscoach Frank de Boer afgedwongen.

De Ligt

De 19-jarige Timber vervangt Matthijs de Ligt, die bijna is hersteld van een liesblessure. De 28-jarige Weghorst vormt de voorhoede met Memphis Depay. Oranje start met vijf verdedigers, zoals De Boer al aankondigde.

De 38-jarige Maarten Stekelenburg verdedigt het doel van Oranje. Hij maakte al deel uit van de selectie van Oranje voor het EK van 2004. Stekelenburg kreeg speeltijd op de EK's van 2008 en 2012.

2008 laatste EK-zege

De laatste zege van Oranje op een EK dateert van 17 juni 2008, toen Roemenië (2-0) werd verslagen. Rafael van der Vaart maakte het laatste Nederlandse doelpunt op een Europese eindronde. Hij scoorde op 17 juni 2012 in het verloren groepsduel met Portugal (1-2).

Opstelling Nederland: Stekelenburg; Dumfries, De Vrij, Timber, Blind en Van Aanholt; De Roon, Wijnaldum en Frenkie de Jong; Weghorst en Depay