Oranje tegen Oekraïne op zoek naar eerste zege op EK sinds 2008

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlands elftal hoopt zondag voor het eerst sinds jaren weer een wedstrijd op een Europees kampioenschap te winnen. De laatste zege dateert van dertien jaar geleden. Op 17 juni 2008 versloeg Oranje, dat toen onder leiding stond van bondscoach Marco van Basten, Roemenië in de groepsfase met 2-0.

Eerder dat toernooi had het Nederlands elftal al Italië (3-0) en Frankrijk (4-1) aan de kant gezet. In de kwartfinales liet Oranje zich verrassen door de door Guus Hiddink getrainde Russen (1-3 na verlenging).

Op het EK van 2012 verloor Nederland, dat twee jaar eerder de WK-finale had bereikt, alle groepsduels. Denemarken (0-1), Duitsland (1-2) en Portugal (1-2) bleken te sterk voor de formatie van bondscoach Bert van Marwijk.

Nederland wist zich vervolgens, onder leiding van eerst Guus Hiddink en daarna Danny Blind, niet te kwalificeren voor het EK van 2016. Ronald Koeman lukte het daarna wel Oranje naar het EK van 2020 te leiden. Dat toernooi werd vanwege het coronavirus met een jaar uitgesteld. Koeman vertrok in de tussentijd naar FC Barcelona, zodat het uiteindelijk Frank de Boer is die Van Basten op kan volgen als laatst winnende coach van Oranje op een EK.