Oranje traint regelmatig op strafschoppen

ZEIST (ANP) - Het Nederlands elftal oefent zo'n twee keer in de week tijdens besloten trainingen op strafschoppen. Dat verklapte bondscoach Frank de Boer tijdens zijn afsluitende persconferentie voor het laatste groepsduel van maandag op het EK met Noord-Macedonië.

"Wij nemen het heel serieus", zei De Boer. "Wij zijn daar al in Portugal tijdens het trainingskamp mee begonnen. Met camera's erbij. Iedereen neemt daarbij een penalty, omdat je weet dat het er mogelijk aan zit te komen."

"Je krijgt op zo'n training nooit het gevoel als in een echte wedstrijd, maar je kunt wel heel veel rituelen erin brengen', vervolgde de bondscoach. "Dan heb je een houvast, al is het natuurlijk geen garantie. De verleiding om iets anders te doen, is dan alleen wel kleiner."

Het is ook De Boer opgevallen dat er op het EK veel strafschoppen gemist worden. Hij weet niet waarom. "Ze worden waarschijnlijk steeds slecht genomen", zocht hij naar mogelijke oorzaken "Maar het is wel opvallend, dat klopt. Wij hebben er de vinger nog niet achter kunnen krijgen. Misschien worden ze wel heel goed geanalyseerd met alle technieken die er nu zijn."

Oranje kreeg één strafschop in de eerste duels met Oekraïne en Oostenrijk op het EK. Memphis Depay schoot Oranje vanaf 11 meter tegen Oostenrijk op voorsprong.