Oranje verloor nog nooit van Macedonië

ZEIST (ANP) - Het Nederlands elftal heeft nog nooit verloren van Macedonië, dat sinds 2019 als Noord-Macedonië door het leven gaat. De vier voorgaande ontmoetingen tegen de laatste tegenstander in de groepsfase van het EK leverden twee overwinningen en twee gelijke spelen op.

Macedonië verklaarde zich in 1991 onafhankelijk. Het land speelde op 9 oktober 2004 voor het eerst tegen Oranje (2-2). Goran Pandev maakte een van de doelpunten van de thuisploeg. De 37-jarige spits had afgelopen week in de eerste twee EK-duels met Oostenrijk en Oekraïne een basisplaats bij Macedonië. Jane Nikoloski (eigen doelpunt) en Dirk Kuijt troffen doel voor Oranje. Nederland en Macedonië kwamen op 12 oktober 2005 niet tot scoren in Amsterdam (0-0).

Oranje vierde op 10 september 2008 de eerste zege op Macedonië (1-2), met dank aan doelpunten van John Heitinga en Rafael van der Vaart. Opnieuw Pandev scoorde voor de thuisploeg. Nederland won ook het thuisduel met Macedonië in het kwalificatietoernooi voor het WK van 2010 (4-0). Kuijt (2), Klaas-Jan Huntelaar en Van der Vaart maakten de doelpunten.