Oranje verslaat Polen (0-2) en doet vertrouwen op richting WK

WARSCHAU (ANP) - Het Nederlands elftal heeft met het oog op het naderende wereldkampioenschap vertrouwen opgedaan. Bondscoach Louis van Gaal zag zijn elftal in de Nations League in Warschau met 2-0 van Polen winnen. Belangrijker dan het resultaat was dat Oranje in grote delen van de wedstrijd, zeker in de eerste helft met de grotendeels beoogde WK-basisformatie, overtuigend en makkelijk voetbalde en duidelijk de overhand had.

In de afsluitende thuiswedstrijd tegen België kan Nederland zich zondag in de Johan Cruijff ArenA verzekeren van de eindzege in groep 4 van de A-divisie. België kan alleen nog als eerste eindigen als het met minimaal drie treffers verschil wint, gerekend vanaf een uitslag van 4-1. Met die cijfers won de ploeg van Van Gaal begin juni in Brussel namelijk van de Belgen.

Het was niet zo gek dat de bondscoach tegen Polen voor een groot deel vasthield aan het elftal dat van België won. Wel speelde het Nederlands elftal met een andere keeper. Van Gaal wilde de 38-jarige debuterende Remko Pasveer graag in actie zien. Datzelfde gold voor PSV'er Cody Gakpo, die als aanvallende middenvelder startte.

Koopmeiners

Teun Koopmeiners, die na zijn goede seizoensstart bij Atalanta naast Frenkie de Jong op het middenveld mocht voetballen, viel al in de eerste minuut uit. De oud-AZ'er werd vervangen door Steven Berghuis.

Polen had geen antwoord op het vlugge combinatiespel van Oranje. Na een goede pass van Berghuis wist Daley Blind de bal bij de tweede paal net niet binnen te werken. Twee minuten later was het wel raak. Na een goede aanval via Memphis Depay en Steven Bergwijn kon Gakpo de bal van dichtbij binnen werken: 0-1. Nederland hield de overhand, maar was in de laatste pass en afronding net niet scherp genoeg. Polen wist pas het laatste kwartier een beetje onder de druk uit te komen. Pasveer hoefde slechts één keer te redden.

Marten de Roon verving De Jong halverwege. In de beginfase van de tweede helft ging ook Depay, met een op het oog lichte blessure, naar de kant. Polen kreeg via Arek Milik een haast niet te missen kans, maar hij schoot van dichtbij over. Steven Bergwijn maakte, na een korte combinatie met de voor Depay in het veld gekomen Vincent Janssen, in de 60e minuut de 0-2. Middenvelder Kenneth Taylor van Ajax maakte in de slotfase nog zijn debuut.