Oranje wil het goede gevoel vasthouden tegen Noord-Macedonië

ZEIST (ANP) - Met slechts twee andere basisspelers en een ongewijzigde tactiek sluit het Nederlands elftal maandag de groepsfase van het EK af tegen Noord-Macedonië. "We hebben straks voldoende rust voor de achtste finale en willen het goede gevoel vasthouden", zei bondscoach Frank de Boer over het laatste duel van Oranje op deze eindronde in de Johan Cruijff ArenA.

Oranje is na overwinningen op Oekraïne (3-2) en Oostenrijk (2-0) al zeker van een achtste finale volgende week zondag in Boedapest. Maar na overleg met de medisch staf heeft De Boer besloten om slechts twee andere spelers op te stellen. "Jullie mogen zelf speculeren om wie het gaat", zei hij op een persconferentie.

De kans bestaat dat Marten de Roon aan de kant blijft voor Ryan Gravenberch. De middenvelder van Atalanta moet namelijk bij een volgende kaart een schorsing uitzitten. Mogelijk krijgt Donyell Malen en niet Wout Weghorst vanaf de aftrap de kans om te laten zien dat hij een goed spitsenkoppel met Memphis Depay kan vormen.

Van Nistelrooij

De Boer benutte de afgelopen dagen de ervaring van zijn assistent Ruud van Nistelrooij. De oud-aanvaller won met Oranje de eerste twee groepsduels op het WK van 2006 en EK van 2008. Marco van Basten, de toenmalige bondscoach, greep het laatste pouleduel van beide toernooien aan om veel spelers rust te geven. Nederland werd in beide gevallen in de eerste wedstrijd van de knockout-fase uitgeschakeld.

"Ik was blij dat Van Nistelrooij de gelegenheid heeft aangegrepen om zijn ervaringen te delen", zei De Boer. "Hij heeft benadrukt hoe belangrijk het is om nu de focus te houden. Verslapping moeten we niet willen, dat heeft hij zelf meegemaakt. Het is super belangrijk dat mijn spelers dat horen van iemand waar ze tegenop kijken."

Oranje wil tegen Noord-Macedonië de speelwijze met drie centrale verdedigers beter onder de knie krijgen. "En we willen met een goed gevoel naar de achtste finales", zei De Boer, die de debutant op een EK ondanks nederlagen tegen Oostenrijk (3-1) en Oekraïne (2-1) zeer serieus neemt. "Ze spelen om het eerste punt op het EK te halen", zei hij over de laatste tegenstander in de groepsfase. "Ze zijn al supertrots om hier te zijn, maar willen meer. Ze willen stunten tegen Nederland. Wij zullen deze wedstrijd heel serieus nemen. Van onderschatting is geen sprake bij ons. We lopen er niet zo even over heen. Ze hebben in maart nog gewonnen van Duitsland en het Oekraïne en Oostenrijk moeilijk gemaakt. We nemen het dus bloedserieus."