Organisatoren noemen mogelijk songfestival in Nederland voorbarig

AVROTROS en de NPO, mede-organisatoren van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, vinden het zo vlak na de overwinning van Oekraïne te vroeg om al iets te zeggen over een mogelijke nieuwe editie in Nederland. Woordvoerders vinden de vraag of ze de organisatie van het muzikale evenement vanwege de oorlog over willen nemen nu nog wat voorbarig.

"Vanavond staan we eerst stil bij de prachtige en symbolische winst van Oekraïne", zegt de NPO. "Mocht het verzoek van de EBU komen aan de NPO om de organisatie van het songfestival opnieuw op ons te nemen, dan zullen we daar samen met alle betrokken partijen over nadenken."

Ook de AVROTROS zegt dat het "allereerst aan Oekraïne en de EBU is om in gesprek te gaan over de organisatie van het songfestival in 2023". Ook feliciteert de omroep het land met de "belangrijke en verdiende" overwinning.

Geen specifieke regels

De European Broadcasting Union (EBU), de overkoepelende organisatie, was in de nacht van zaterdag op zondag niet direct bereikbaar voor commentaar, maar liet vrijdag desgevraagd al weten "alle eisen en verantwoordelijkheden" van het organiserende land te bespreken in de weken en maanden na de winst.

Er zijn geen specifieke regels voor als het winnende land het songfestival niet kan huisvesten. Sietse Bakker, die deel uitmaakt van de Reference Group van de EBU, zei eerder dat hij drie mogelijkheden ziet als Oekraïne zou winnen. Het evenement vindt plaats in een land dat het recent heeft georganiseerd, een land dat kort geleden het Junior Songfestival heeft georganiseerd of in een van de Big Five-landen.