Oscars bieden na 50 jaar excuses aan inheemse actrice aan

Sacheen Littlefeather heeft na bijna vijftig jaar excuses gekregen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de uitreiking van de Oscars. De inheems Amerikaanse werd in 1973 bekend toen ze namens Marlon Brando zijn Oscar weigerde uit protest tegen de behandeling van inheemse Amerikanen door de filmindustrie.

De actie leverde Littlefeather veel kritiek op. Volgens de actrice moest western-acteur John Wayne bijvoorbeeld door beveiligers in bedwang gehouden worden om haar niet aan te vliegen.

"De misstanden die u heeft ondergaan vanwege dit statement waren ongewild en ongerechtvaardigd", aldus de Academy in een brief die in juni naar Littlefeather is gestuurd en waar maandag door Amerikaanse media over wordt bericht. "De moed die u heeft getoond, is veel te lang niet erkend. Hier bieden wij onze oprechte excuses voor aan en uiten we onze diepste bewondering voor."

Overlevingsmechanisme

De brief is openbaargemaakt op het moment dat bekendgemaakt werd dat Littlefeather is uitgenodigd om komende maand te spreken bij het filmmuseum in Los Angeles. In een verklaring reageert de 76-jarige op het nieuws van de excuses met een knipoog. "Wij Indianen zijn een heel geduldig volk. Het was slechts vijftig jaar", aldus Littlefeather. "We moeten ons gevoel voor humor wat dit betreft altijd behouden. Het is ons overlevingsmechanisme."

"Het is echt hartverwarmend om te zien hoeveel er is veranderd sinds ik de Academy Award vijftig jaar geleden weigerde", vervolgt de actrice, die haar toespraak bij het filmmuseum een "droom die uitkomt" noemt. "Ik ben zo trots op iedere persoon die op een podium staat."